Opa Jaap’s Woordenlijst

Laatst bijgewewerkt: 1 feb 2011

Constipentie Consequentie. Ooit (zo’n jaar of veertig geleden) als zodanig uitgesproken door een kind in een amateur toneelvoorstelling.

Dichtbijkijkbril Een leesbril die ook geschikt is om andere dingen dan lezen mee te doen die zich ‘op leesafstand’ i.e. ‘dichtbij’ bevinden. Moet Ome Dick erg om lachen.

Galbak Asociaal persoon die teveel kapsones heeft voor zijn maat schoenen en altijd ‘grappen’ maakt ten koste van anderen. Voor zijn rehabilitatie was Gordon zo iemand. Froukje de Both niet, die is alleen maar heel erg dom.

Gleuvenvrees Angst voor brievenbussen. Vooral waargenomen bij bezorgers van de Delftse Post.

Hart-Sta-Stil koffie Koffie die zó sterk is dat je George Clooney er voor nodig hebt om er reclame voor te maken.

Ikeaschroef Daar gaat OpaJaap’s hart sneller van kloppen. Werelduitvinding om kasten mee in elkaar te zetten. Wordt aangedraaid middels het Ikeasleuteltje.

Ikeasleuteltje Tweezijdig omgebogen inbussleutel met het doel Ikeaschroeven aan te draaien. Kijk uit voor je vingers!

Katweepluséén K3 voor kinderen die de R nog niet kunnen zeggen.

Koffienicht George Clooney die reclame maakt voor Hart-Sta-Stil koffie.

Lesbische aarde Potgrond.

Nix Niets, niemendal, noppes.

Openbaar vervoer Iets dat gaat van een plek waar je niet bent, naar een plek waar je niet wezen wilt, op een tijdstip dat het je niet uitkomt en minstens vier keer zoveel kost als je eigen auto en minstens drie keer zoveel tijd kost.

Seop Kat met de kop aan de achterkant en de staart aan de voorkant. Omdraaien wil wel eens helpen. Tevens anagram van soep, peso, oeps, pose en epos. En poes natuurlijk, maar dat is flauw.

Stereolifant Olifant met zowel aan de voorkant als aan de achterkant een slurf.

Stereopenie Gelul in de ruimte.

Stoelmargarine Alle margarine die géén tafelmargarine is. Kan zowel dierlijke als plantaardige vetten bevatten, desgewenst van alfa tot en met omega vetzuren.

Televisie Een apparaat dat – als je geen nieuws en geen herhalingen wilt zien – je per dag niet langer dan drie kwartier nodig kan hebben.

Verwegkijkbril Een naam voor een vertebril die slechts bestaat om redenen van compatibiliteit met de Dichtbijkijkbril en die – zoals de naam al suggereert – geschikt is om verweg mee te kijken.

Voetappelen Alle appelen die geen handappelen zijn. Komt ook voor in de Sinaas-variant an als -peren.

3566(1)

Eén gedachte over “Opa Jaap’s Woordenlijst”

  1. Opa Jaap (als ik zo vrij mag zijn U zo te noemen)… bedankt voor het schitterende “Stereopenie”.
    Het verdient te worden opgenomen in de dikke Van Dale.
    Als niet-Nederlander ‘pur-sang’ (ik schuw het woord “allochtoon”) vind ik het een fantastisch woord.
    Oh, trouwens (ik fergat het bijna…): bedankt voor het geweldig WP photo album plug-in… als ik erin slaag te begrijpen hoe ik het moet configureren, zal het zeker op mijn blog komen te staan.

Geef een reactie