Tuner 7

Stemprogramma Tuner 7

Het meest uitgebreide programma om muziekinstrumenten – waaronder in het bijzonder orgels – te stemmen.
Bevat alle instelmogelijkheden van het compacte programma Tuner 8 (dat gratis is), plus mogelijkheden om midi- en tns-bestanden af te spelen.

Na het instellen van de soort (barok)-stemming, de toonhoogte (het register, de A-waarde en eventueel de cents-correctie) en de omgevingsfactoren kan men stemmen. Door op een klaviertoets te klikken wordt een toon geproduceerd met een uiterst nauwkeurige frequentie (toonhoogte). Door tegelijk de overeenkomstige toon van het orgel te laten klinken hoort men een zweving welke ‘stil’ gezet kan worden door de orgelpijp te stemmen. Zo simpel is het.

Rechts klikken op het klavier doet de toon stoppen. Men kan meteen op een andere toets klikken om de toon te wijzigen, of de pijltjestoetsen gebruiken om de chromatische toonladder af te lopen.

De toonhoogte van blaasinstrumenten en dus ook van orgels is sterk afhankelijk is van de omgevingstemperatuur en het vochtgehalte in de lucht. Zo verandert een A van 440 Hz ongeveer 0,8 Hz bij een temperatuurverandering van 1 graad Celsius. Dat lijkt niet veel maar is het wel. Afwijkingen in stemming van deze orde van grootte binnen één instrument maakt het gebruik ervan onmogelijk.

Door het invoeren van de omgevingsfactoren kan men deze effecten compenseren tijdens het stemmen, en eventueel een andere keer zonder ingewikkelde calibraties verder gaan.

Download hier Tuner versie 7.

Let op: Dit is een probeerversie, die na enige tijd ‘lastig’ wordt doordat sommige functies het niet meer doen en er steeds om een licentiesleutel wordt gevraagd.
Als u de licentie wilt aanschaffen dan kan dat door éénmalig €50 te betalen via paypal.
U ontvangt dan meteen een code die u kunt invoeren, waarna de volledige functionaliteit wordt hersteld.

2478(1)

Geef een reactie