Tuner 8

Stemprogramma Tuner 8

Handig, compact programma om muziekinstrumenten – waaronder in het bijzonder orgels – te stemmen.
Bevat alle instelmogelijkheden van het meer uitgebreide programma Tuner 7 (dat niet gratis is), maar geen mogelijkheden om midi- en tns-bestanden af te spelen.

Na het instellen van de soort (barok)-stemming, de toonhoogte (het register, de A-waarde en eventueel de cents-correctie) en de omgevingsfactoren kan men stemmen. Door op een klaviertoets te klikken wordt een toon geproduceerd met een uiterst nauwkeurige frequentie (toonhoogte). Door tegelijk de overeenkomstige toon van het orgel te laten klinken hoort men een zweving welke ‘stil’ gezet kan worden door de orgelpijp te stemmen. Zo simpel is het.

Rechts klikken op het klavier doet de toon stoppen. Men kan meteen op een andere toets klikken om de toon te wijzigen, of de pijltjestoetsen gebruiken om de chromatische toonladder af te lopen.

Tuner 8

De toonhoogte van blaasinstrumenten en dus ook van orgels is sterk afhankelijk is van de omgevingstemperatuur en het vochtgehalte in de lucht. Zo verandert een A van 440 Hz ongeveer 0,8 Hz bij een temperatuurverandering van 1 graad Celsius. Dat lijkt niet veel maar is het wel. Afwijkingen in stemming van deze orde van grootte binnen één instrument maakt het gebruik ervan onmogelijk.

Door het invoeren van de omgevingsfactoren kan men deze effecten compenseren tijdens het stemmen, en eventueel een andere keer zonder ingewikkelde calibraties verder gaan.

Download hier Tuner versie 8.

4319(1)

Eén gedachte over “Tuner 8”

 1. Geachte heer breetvelt,

  Uw programma Tuner 6/7/8 heb ik gedownload.
  Echter op Windows 8.1 werkt het niet.
  Framewerk 1.1 is niet compatible met W8.
  Ook onder Windows 7 krijg ik het niet aan de praat.

  Werken de programma’s niet onder W7 en W8 ?

Geef een reactie