De WC-bril paradox

Ik heb een nieuw pleetje. Gekocht bij de PRAXIS. Nee, nee, niet van Bazeline, die hadden ze niet, anders had ik die wel genomen want die schijn je zelfs met IKEA-schroeven in elkaar te kunnen zetten, nee, van Plieger.
duoblok
Een ‘Duo’-blok, kan je met z’n tweeën op. Hij zit nog in de doos, net zoals de wasbak, want het is nu veel te warm om hem te installeren. Volgende week, als het niet meer zo hard dooit, dan istie aan de beurt.

Mooie gelegenheid om u met de wc-bril paradox de confronteren. Het geval wil namelijk dat vele moeders en zussen aan even zovele zonen en broers telkenmale de opdracht verstrekken om na het doen van een ‘kleine’ de wc-bril weer neer te klappen. Echter, na minitieus onderzoek en uitgebreide berekeningen kan ik u mededelen dat het veel efficiënter is om de bril achter te laten in de stand zoals hij het laatst is gebruikt. Het gaat te ver om hier een uitvoerige analyse te geven, maar een klein voorbeeld zal één en ander verduidelijken: wcbril Stelt u zich een gezin voor met 2 mannen en 2 vrouwen, die, om het voorbeeld simpel te houden, allemaal op een zekere dag 1 maal een ‘grote’ en 2 maal een ‘kleine’ doen. Dan zijn dat totaal 8 zittende verrichtingen en 4 staande verrichtingen. Indien de bril bij elke staande verrichting eerst omhoog en erna terug neergeklapt zou worden, worden er die dag 8 klapbewegingen gedaan, 4 x omhoog en 4 x naar beneden. De kans echter dat er na een staande verrichting meteen weer een staande zal plaatsvinden is één op drie, omdat dat de verhouding is tussen de staande en de zittende verrichtingen.
De kans derhalve dat er twee onnodige klapbewegingen per toiletbezoek plaatsvinden is één derde, oftwel gemiddeld 2/3 klapbeweging per toiletgang. Veel hè, had u niet gedacht. Wat een energie daarmee bespaard kan worden!

1791(1)

5 gedachten aan “De WC-bril paradox”

  1. Nou opa, u maakt pissen en poepen wel héél erg ingewikkeld. Doe zoals ik: Ik heb de bril eraf gehaald en als je de wc maar lang genoeg niet schoonmaakt, vormt zich vanzelf een schaamharen bontkraag op de rand. En als het teveel wordt pies ik die bontkraag er gewoon weer af zodat zich weer een nieuwe kan vormen. Het enige nadeel is dat je op den duur wel erg veel last van beestjes krijgt.

  2. Nu u eenmaal hier bent zal ik de verwarring compleet maken.
    Als er per toiletbezoek 2/3 klapbeweging teveeel wordt gedaan, maal totaal 12 bezoeken = 24/3 = 8 klapbewegingen, en dat was het totaal aantal in dit voorbeeld. Er hoeft dus helemaal geen bril meer omhoog of naar beneden geklapt te worden, als je mijn advies opvolgt door de bril achter te laten in de stand dat je hem gebruikt hebt.
    Dit lijkt in strijd met de werkelijkheid, en dat is het ook.
    Wie het mysterie oplost mag volgende week mijn oude pleetje hebben, inclusief originele antieke Silentium spoelbak met drukbediening.

Geef een antwoord