Meester GBJ

keuzeknop
Wie, zoals ik, de jaren 60 van de vorige eeuw bewust heeft meegemaakt, zal ongetwijfeld ojá zeggen als hij de naam Meester GBJ Hilterman hoort.

Deze ‘buitengwoon erudiete man’ hield elke zondag om klokslag één uur een praatje op de radio. Een causerie heette dat in die tijd.

Bij mij roept de naam onmiddellijk associaties op van gloeiend hete verse groentesoep met vermicelli en balletjes, die ik – stil, want papa wil naar “De toestand in de Wereld” luisteren – zo snel mogelijk probeerde op te eten om weer terug naar mijn Meccano doos te kunnen.

Hilterman
Nou, meester GBJ, zal ik u eens iets over “De toestand in de Wereld” van vandaag de dag vertellen? Schrik niet! Daar gaatie:

  • De PTT bestaat niet meer. Aan radiodistributie en geld doen ze al helemaal niet, en aan post, nou ja, ze hebben TNT Post geheten, maar tegenwoordig PostNL. Met een nieuwe slogan: “Morgen is vandaag” om aan te geven dat als je morgen iets post, het vandaag al bezorgd wordt, of zoiets. Terwijl Jan Foudraine ons in 1971 al met zijn boek “Wie is van hout” duidelijk heeft gemaakt met de uitspraak “Vandaag is morgen gisteren” dat er een dag verschil zit tussen gisteren en vandaag zowel als tussen vandaag en morgen.
  • De firma Stabilo maakt balpennen voor linkshandigen, moet je je voorstellen, schrijven leren ze tegenwoordig niet meer op school, maar aan de pen ken het niet meer leggen. Zeven Euro 75, zeg maar Fl 17,08. Dat is nog eens wat anders dan een Bic van 50 cent!
  • Onze premier, Rutte hiettie, had laatst, vlak voordat hij op vakantie ging, inderhaast een rekenfoutje gemaakt van 50 miljard euro, zeg maar ter waarde van een kleine 7 miljard kratten bier (weliswaar in de bonus en exclusief statiegeld), maar tóch. En dat ie er mee weg komt, Sorry Nederland, zal het niet meer doen… met de kennis van nú, zou ik het tóen anders hebben gezegd, bla bla bla…
  • Drie Delftse politieagenten stonden van de week pontificaal levensgroot met hun giechel op de voorpagina van de Delft-katern van de Haagse courant. Omdat ze een paar boeven gevangen hadden, die nota bene nog geen twee honderd meter van het politiebureau vandaan de Schoenenreus overvielen. Bravo, jongens, dat jullie je werk gewoon doen, Prachtig! Dat zie je niet veel meer vandaag de dag.
  • Teneinde de debilisering van de huidige samenleving te accentueren staat er op de postzegels tegenwoordig niet meer dat ze bijvoorbeeld 44 cent gekost hebben, maar een 1 of een 2, soort van eenheden postkracht. Een brief: daar moet een 1 op, een dikke brief: een 2! Mooi, kan het rekenonderwijs zich in het vervolg beperken tot getallen onder de 10. En kan PostNL geruisloos de postzegels duurder maken.

Ik moet het hierbij laten, meester, maar ik wil maar zeggen: De toestand in de wereld is er – nadat u er mee opgehouden bent – niet veel beter op geworden…

550(1)

Eén gedachte over “Meester GBJ”

Reacties zijn gesloten.